Leer, het is een enorm mooi, duurzaam natuurlijk materiaal. Kwalitatief is het sowieso one of the best, maar een mooie leren tas doet het gewoon altijd goed. Ze zouden dan ook aanwezig moeten zijn in iedere kast. Niet alleen straalt het klasse uit als je een paar leren tassen van goed onderhouden leer hebt, het is ook nog eens een enorm duurzaam.

Het kan een investering zijn, daarom is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je het goed verzorgt. Het is namelijk niet zo makkelijk als je denkt, aangezien er verschillende soorten leer zijn die allemaal hun eigen behandeling nodig hebben. Daarom bij deze: een lesje leer. Welke soorten zijn er en hoe kun jij ervoor zorgen dat ze op hun mooist blijven?

Glad leer

Gladleer

Gladleer is het meest gebruikte materiaal bij schoenen, tassen en jassen. Dit materiaal is ook het beste te onderhouden: het is namelijk enorm duurzaam. Je kunt gladleer makkelijk oppoetsen, voeden met een crème of vet wax en het zo  kleur laten behouden. Tijdens een avondje stappen kun je dan ook het beste kiezen voor gladleren tas, deze kun je weer oppoetsen tot nieuw. Gladleer is makkelijk te herkennen: er is een gladde laag over het leer aangebracht. Het leer voelt glad, niet vettig en er zitten geen haartjes op. Meestal heeft gladleer een soort matte glans.

Glad leer onderhouden is vrij simpel. Eigenlijk bestaat het uit drie stappen.

 1. Schoonmaken
  Dit kan met een droge schoenenborstel voor hard vuil. Eventueel kun je voor hardnekkig vuil een leercleaner aanschaffen, maar een doekje met wat water doet meestal ook gewoon zijn werk.
 2. Behandelen
  Voor de behandeling van gladleer kun je het beste een crème aanschaffen waarin bijenwas zit. Dit is een natuurlijke was die het materiaal voedt en voorkomt dat het gaat uitdrogen. Uitgedroogd gladleer wordt namelijk lelijk en flets. Deze middeltjes zijn bij de meeste schoenenwinkels wel te krijgen. Daarnaast kun je een extra crème aanschaffen voor de kleur van je tassen. Deze kleurverzorgingscrèmes brengen de tassen terug naar de kleur die ze hadden toen je ze aanschafte. Vaak verkleuren tassen wanneer ze veel blootgesteld worden aan zonlicht, regen en dergelijke.
 3. Beschermen
  Nadat je de tas behandeld hebt, kun je ze het beste beschermen met een power protector. Dit is een spray die je over de hele tas aanbrengt, deze legt een laagje over je tas heen en zorgt ervoor dat de tas zelf niet aangetast wordt door de omgeving. Dan blijft je tas dus langer mooi en hoef je hem ook minder vaak te behandelen.
Bekijk onze gladleren tassen

Gevet leer

Gevet leer is net zoals glad leer glad, maar deze leersoort voelt duidelijk wat olieachtig aan onder de vingers. Gevet leer is vrijwel altijd mat van kleur. Het is essentieel om in de winkel te vragen naar de leersoort, deze soort leer heeft namelijk een compleet andere behandeling nodig dan bijvoorbeeld glad leer. Bij gevet leer is het namelijk belangrijk dat je het onderhoudt met een vettige wax. De tassen worden namelijk anders een stuk lichter van kleur, gaan er enorm vaal uit zien en je loopt zelfs risico dat ze scheuren. De behandeling werkt als volgt:

 1. Je kunt ze het beste behandelen met een wax-spray voor vettig leer, of een waxpotje met een bijhorend borsteltje. Je zal zien dat wanneer je de tassen net ingevet hebt, ze een stuk donkerder worden van kleur. Dit neemt na een aantal uurtjes weer af, dan wordt het vet opgenomen door het leer. Het is dus key om dit materiaal regelmatig te behandelen,  dit is hierbij een stuk belangrijker dan bij gladleer.
 2. Na het behandelen kun je ook dit materiaal sprayen met een beschermingsspray. Dan ben je weer helemaal good to go. 
Bekijk onze gevet leren tassen

Suède/Nubuck

Suède is een zacht leer waarop allemaal kleine haartjes zichtbaar zijn. Nubuck oogt eigenlijk hetzelfde, maar dan zijn de haartjes niet zichtbaar. Het kan daardoor soms gevaarlijk veel op gevet leer lijken. Je kunt vaak zien of iets nubuck is door er met je vinger overheen te gaan, bij nubuck laat dit vaak een streep achter. Ook voelt nubuck niet olie-achtig. Nubuck en suède hebben dezelfde behandeling, maar zijn toch anders. Nubuck is gladleer wat opgeschuurd is waardoor er een ruwer oppervlak ontstaan is. Suède is van de andere kant van de dierenhuid gemaakt, waardoor hier de haartjes zorgen voor een zachter oppervlak.

 1. Je kunt beide het beste borstelen met een speciale suède borstel. Daarmee kun je het vuil uit de kleine haartjes borstelen en zorgen dat de haartjes zacht blijven. Je moet hierbij in één richting wrijven en het vuil er als het ware uitborstelen.
 2. Je moet dit materiaal niet behandelen met een crème of olie, maar je kunt ze na het borstelen wel sprayen met een beschermingsspray.
Bekijk onze suède tassen

Lakleer

De behandeling van lakleer is eigenlijk hetzelfde als bij gladleer. Je kunt ze schoonmaken met een zacht borsteltje, behandelen met een crème voor lak leer en achteraf sprayen met een beschermingsspray. Mochten er barstjes ontstaan in het leer, dan kun je deze ook behoorlijk makkelijk behandelen. Door het smeren van de lakleer crème worden deze nauwelijks meer zichtbaar. Regelmatig opborstelen van dit materiaal zorgt overigens ook dat het mooi blijft glanzen.

Bekijk onze Lakleren tassen
Lak leren tas

Misschien ook iets voor jou

SALE
 59,95 Incl. BTW
 59,95 Incl. BTW